Як захищається олень від ворогів

Загальні відомості

Північний олень – це красивий і яскравий представник північного регіону: тайги і тундри. Всі його характерні ознаки призначені для проживання саме в таких суворих умовах. При цьому, підвищену температуру навколишнього середовища ця тварина переносить досить важко. Це пояснюється тим, що потових залоз у північного оленя має певну недорозвиненість. Це призводить до того, що тварина змушена якось намагатися регулювати температуру свого тіла, посилюючи дихання.

Корінні зуби і різці у північного оленя досить дрібні, що не дозволяють йому харчуватися великими і щільними рослинами, але зате ідеально підходять для добування ягелю. Копита у тварини досить розширені, а суглоби пальців мають властивість сильного прогину. При цьому, фаланги можуть навіть приймати практично горизонтальне положення. Такі особливості дають оленя можливість досить легко пересуватися навіть по дуже пухкому снігу. Також така будова кінцівок допомагає тварині долати болотисту, топку місцевість. Треба зауважити, що копита північних оленів мають властивість сильно змінювати свою будову, в залежності від сезону. Ближче до настання зими п’ята зменшується, а копито набуває вигляду склянки, стаючи більш міцним. Це дає можливість без зайвих поранень пересуватися по травмонебезпечних насту або льоду. У тих же оленів, які мешкають ближче до гірської місцевості, подібна будова копит зберігається і в літню пору року.

Під час бігу, північний олень досить високо, під високим кутом піднімає свої ноги (кут набагато гостріше, ніж у коня). Така манера пересування дозволяє парнокопитних досить легко переміщатися по болотистій місцевості, купинах, заростях або пухкому, м’якому снігу.

Характерною особливістю північного оленя, на відміну від інших парнокопитних лісових тварин, є наявність рогів не тільки у самця, але і самки. Ці пристосування досягають у розмаху 120-130 см. При цьому, їх розміри трохи вище, ніж у інших представників сімейства оленячих. Однак їх стовбур досить тонкий, що позначається на вазі рогів, який рідко перевищує 10-12 кг. Після закінчення періоду парування (приблизно листопад-грудень), самці скидають роги. Те ж саме роблять і самки після отелення (травень-червень). Таким чином, виходить, що в зимову пору року роги є тільки у молодняку ??і самок.

Розглянувши особливості будови і фізіології північного оленя, виникає питання, як же він захищається від своїх ворогів в природних умовах? А може бути, їх у нього немає? На жаль, життя в дикій природі не тільки має на увазі постійний пошук їжі, але і щохвилинну загрозу життю. Давайте розглянемо основні ворогів оленя і способи захисту від них.

вовк

Цей хижак є найголовнішим ворогом оленя в північному регіоні. Найбільше парнокопитних гине від іклів вовка в тундрі і лісових районах. Саме в цих місцях популяції хижаків найбільш численні. А ось на рівнині, яка, як правило, покрита товстим шаром снігу, вовки зустрічаються рідко. У таких місцях вони рідко нападають на північного оленя, практично не уявляючи для нього великої загрози. У зимову пору року найчастіше від сірих хижаків гинуть ослаблені і виснажені після періоду гону самці, а також травмовані, хворі особини. Саме взимку для такого оленя наступають небезпечні часи. Як було сказано вище, після завершення періоду спарювання, самець позбувся своїх потужних рогів і тепер не може сподіватися на своє саме грізна зброя. Саме цим і користуються вовки, вибираючи самотнього, ослабленого оленя. Здорового і сильного бика сірому хижакові взяти важко. Мало того, такий олень не особливо навіть боїться вовка, підпускаючи його на близьку відстань. А ось ослабленому тварині сподіватися на свої сильні якості бійця не доводиться, тому залишається вибирати єдиний спосіб захисту – втеча. І саме в такі моменти особливості будови копит і манера пересування дає хороший шанс тварині уникнути своєї жахливої ??долі, загинувши від іклів вовка. Проблема полягає в тому, що вовки, як правило, нападають з укриття і зграєю, використовуючи фактор раптовості. Оточуючи і одночасно нападаючи на одного північного оленя, вони легко валять його на землю. Після цього у тварини не залишається шансів. У зв’язку з цим, тільки спринтерський біг по глибокому снігу може врятувати йому життя. Чому спринтерський? Тому, що вовки не є чемпіонами в забігах на довгі дистанції і, не взявши здобич, уповільнюють свою погоню, відмовляючись від затії добути швидкого оленя. А ось останній, використовуючи свої швидкісні вміння, може відірватися від переслідувачів. Але не тільки взимку нападають вовки на північного красеня. У будь-яку пору року вони не припиняють полювання на цих парнокопитних. Білого покриву в цей час в тундрі немає і втекти по пухкому і глибокому снігу у тварини немає можливості. Однак в цей період у північного оленя існує інший спосіб захисту від своїх ворогів – потужні і грізні роги. Саме їх вовки бояться як вогню. Досить один раз підчепити ними хижака, щоб той отримав травму, не сумісну з життям. Сірі мисливці прекрасно знають про це, тому намагаються вибирати все того ж ослабленого тваринного, використовуючи відпрацьовану роками тактику групового нападу. Незважаючи на відсутність зимового помічника – снігу, в літній період олені також використовують умови природного ландшафту для захисту від таких ворогів, як вовки. Маються на увазі водні перешкоди. Справа в тому, що сірі хижаки, як правило, не йдуть в воду. Тому, головне завдання північного оленя, що знаходиться поруч з річкою або озером, туди. А далі вже можна діяти по обстановці: переплисти на інший берег, рухатися у воді вздовж берега або просто залишатися у водоймі, чекаючи догляду вовків.

Але роги або втеча – це не єдині варіанти у північного оленя для захисту свого життя від вовків. Копита – саме їх дуже бояться сірі хижаки, остерігаючись нападати прямо в лоб. Ставши спиною до дерева, і не підпускаючи нападників з боків, олень може дуже довго тримати оборону, а якщо потрапить потужним копитом в голову вовка, то шансів залишитися неушкодженим, у цього хижака практично немає.

А ось у оленяти ще немає ні значних рогів, ні гострих і небезпечних копит. З моменту народження і приблизно до 5-7 денного віку – це найбільш легка здобич для будь-якого вовка. Однак уже через тиждень малюк вже є справжнім чемпіоном з бігу, використовуючи цей спосіб для свого захисту, відразу ж тікаючи від потенційних ворогів. Крім того, починаючи з десятого дня, оленятко ні на крок не відходить від своєї мами, яка в будь-який момент готова стати на захист свого малюка.

Ще один спосіб захисту від вовків і інших хижаків, яким нагородила оленят природа, – це їх забарвлення. Плями по всьому тілу є прекрасним камуфляжем для різній місцевості. А вміння ховатися – це вроджена властивість малюків оленя. Він вміє завмирати, розпластавшись, і лежати в такому положенні тривалий час. У такі моменти малюк навіть практично не дихає і вовку дуже важко його виявити.

Бурий ведмідь

На відміну від вовків, цей хижак набагато рідше полює на оленів. Найчастіше він нападає на парнокопитних, приходячи до якогось водоймища на водопій. Особливо часто такі атаки відбуваються при переправі стада оленів на інший берег. Як правило, жертвами ведмедя стають старі, ослаблені тварини, що не відрізняються спритністю. Здоровий, сильний олень легко уникає можливості стати здобиччю клишоногого, так як швидкі ноги північного красеня – це основний спосіб захисту. Тим більше, що, на відміну від вовків, ведмеді не бояться води і часто нападають на парнокопитних саме в водоймі або поруч з ним. Крім виснажених тварин, найбільшу небезпеку клишоногі представляють для новонароджених оленят, які не вміють ще швидко бігати. Однак матусі навчилися захищати в таких випадках своє потомство. Помітивши ведмедя, олениха йде на небезпечну для її життя хитрість: вона прикидається хворою і ослабленою, падаючи або навіть лягаючи на землю. Ведмідь, помилково прийнявши таку ситуацію за легку здобич, наївно спрямовується в погоню за відважною Важенка (самка).

Росомаха

Життя цього хижака повністю пов’язана з північними оленями. У цих тварин повністю однаковий ареал проживання. Росомаха не є швидким хижаком і не має можливості стрімко атакувати, як це робить вовча зграя. Також, на відміну від останніх, росомаха полює поодинці. Будучи за своєю природою не швидким звіром, вона прагне нападати на виключно хворих і ослаблених тварин. Наздогнати дорослого і здорового оленя вона не може, тому швидкість – це основний спосіб уникнути гострих кігтів. Хоча, цей хижак має наполегливістю і може брати тварину змором. Хоча така форма полювання спрацьовує тільки в умовах пухкого сніжного покриву. Справа в тому, що росомаха має непропорційно широкими лапами, які дозволяють їй успішно пересуватися по такій поверхні. Вибравши ослаблену жертву, хижак починає переслідування тварини, яка швидко починає втрачати сили, провалюючись в сніг. Особливо небезпечні росомахи в перші дні життя телят. Дорослий ж і сильний олень не відчуває особливого страху до цього хижакові. З огляду на, що росомахи нападають поодинці, середньостатистичний олень цілком може впоратися з нею, використовуючи для захисту свої роги або копита. З цієї причини хижак намагається не атакувати дорослих, зовні здорових особин.

рись

Основною їжею цієї «кішечки» є зайці, куріпки, тетерева і інші дрібні тварини. Однак, при можливості, вона аж ніяк не проти поласувати олениною. З цієї причини, найчастіше в її лапи трапляються малюки. Як правило, рись проводить свій час у лісі, з початком сутінків виходить на лови. На відміну від існуючого міфу, цей хижак ніколи не нападає на свою жертву, стрибаючи з дерева. На оленів вона полює, використовуючи засідку. Коли тварина проходить поруч з нею, рись робить кидок, намагаючись застрибнути на спину і вчепитися іклами і кігтями в шию. Якщо ж хижачка промахнулася, то шанс здобути оленя різко зменшується. Використовуючи свої швидкісні вміння, північний красень легко тікає від погоні. Рись ж, пробігши 30-60 метрів, швидко видихається і припиняє погоню.

У рідкісних випадках на північних оленів нападають також білі ведмеді. Іноді спробувати поцупити маленького оленяти намагається лисиця. При певних умовах (коли теля далеко відійшов від матері), на оленя можуть напасти беркут або орлан.

У даній статті ми розглянули практично всіх ворогів північного оленя, які зустрічаються на його нелегкому життєвому шляху в умовах суворої тундри. Роги, копита і швидкі ноги – це основні засоби, завдяки яким цю благородну і красива тварина захищає своє життя.

Ссылка на основную публикацию